< Terug naar overzicht
photo

Nieuw: Autisme voor volwassenen

Gepubliceerd op Oct. 11, 2018, 9:15 p.m.

Doelgroep
Het programma 'Autisme' is bedoeld voor normaal of hoogbegaafde volwassenen die zijn gediagnosticeerd met een Autisme Spectrum Stoornis (ASS). 

De basis van de module
De module is geschreven door Therapieland in samenwerking met het Regionaal Autisme Centrum. Bij het samenstellen van dit programma hebben wij kennis genomen van de laatste richtlijnen en wetenschappelijke literatuur op het gebied van de behandeling van personen met Autisme Spectrum Stoornis. Daarnaast zijn ervaringsdeskundigen betrokken geweest bij de ontwikkeling. 

Korte inhoud van de module
In dit programma wordt de cliënt met ASS als uniek persoon, met zijn of haar sterke en zwakke kanten, benaderd. Er wordt psycho-educatie gegeven over ASS. Zo wordt een definitie gegeven, informatie over de diagnose en de sterke en minder sterke kanten van ASS. In de tweede sessie wordt uitleg gegeven over de oorzaak en de verklaringsmodellen van ASS. Vanaf de derde sessie wordt ingezoomd op prikkels, het signaleren en bewust worden van reacties op prikkels die kunnen leiden tot overprikkeling. In sessie vier wordt verder ingezet op het voorkomen van overprikkeling met behulp van het aanbrengen van structuur. De sessie daarna gaat in op sociale prikkels. Er is in deze sessie aandacht voor communicatie, sociale normen, grenzen aangeven en hulpvragen. Tot slot worden in de laatste sessie instanties en websites besproken voor aanvullende hulp en informatie.

Begeleiding van de module
Sandra en Lars leiden de cliënt door de module heen als videotherapeut. Om een indruk te krijgen van het programma is de onderstaande video van Lars toegevoegd. 

Dit programma inzetten in jouw praktijk?
Het programma is vanaf vandaag te vinden in je pakket.

Tijdsindicatie: 5 weken

Nieuws