VR Hondenfobie

Doelgroep

Dit programma is bedoeld voor volwassenen die de confrontatie aan willen gaan met hun angst voor honden. Daarnaast zijn de programma’s ‘Bang voor honden’ en ‘Ouders: bang voor honden' ontwikkeld. Deze programma’s zijn gericht op kinderen met hondenfobie en hun ouders.

Basis

Dit programma bestaat voornamelijk uit VR-exposure oefeningen die zijn gebaseerd op exposure technieken uit de cognitieve gedragstherapie (CGT). Uit onderzoek blijkt namelijk dat VR-exposure vergelijkbare behandeleffecten heeft als een traditionele angststoornisbehandeling (Opris et al., 2012). Er is nog weinig gericht onderzoek gedaan naar de effectiviteit van Virtual Reality Exposure Therapy (VRET) bij hondenfobie. Wel is een vergelijkbare vorm van exposure, active-imaginal exposure, onderzocht (Rentz, 2003) en effectief gebleken in het behandelen van hondenfobie.

Korte inhoud 

In dit VR-programma kan de cliënt op een laagdrempelige manier oefenen met verschillende gevreesde situaties waaronder het aanbellen bij een huis waar een hond woont, het passeren van een hond op straat of bij de ingang van de supermarkt. In elk van de situaties kan gekozen worden uit drie honden die verschillen in drukte. Om deze oefeningen zo goed mogelijk te begeleiden staan in de stappen voor de hulpverlener uiteenlopende handvatten hoe je het programma kunt inzetten. Er worden handvatten gegeven omtrent: het gedrag van honden, vermijding en veiligheidsgedrag, de omgang met lichamelijke sensaties in de gevreesde situatie, het inzetten van gedragsexperimenten in VR en het trainen van aandacht. Voorafgaand aan deze instructies wordt er aandacht besteed aan wat hondenfobie is, de literatuur omtrent hondenfobie en VR-exposure en onze afwegingen voor dit programma. De inhoud van het programma ‘Bang voor honden’ komt overeen met het programma ‘Hondenfobie VR’.

Tijdsindicatie: 8 weken

START PROEFACCOUNT

Ben je benieuwd wat Therapieland voor jou kan betekenen? Heb je nog vragen?

Neem contact met ons op voor meer informatie of sluit een gratis proefabonnement af waarmee je een maand lang gebruik kunt maken van al onze diensten. Wij helpen je graag met het implementeren van Therapieland in jouw praktijk!