VR Claustrofobie

Doelgroep

Volwassenen en jongvolwassenen die de confrontatie aan willen gaan met hun angst om zich in kleine ruimtes te begeven.

Basis

Dit programma bestaat voornamelijk uit VR-exposure oefeningen die zijn gebaseerd op exposure-technieken uit de cognitieve gedragstherapie (CGT). Uit onderzoek blijkt namelijk dat VR-exposure vergelijkbare behandeleffecten heeft als een traditionele angststoornisbehandeling. Daarnaast blijkt uit gerichter onderzoek dat VR-exposure een effectief middel is om vermijdingsgedrag bij claustrofobie te verminderen en self-efficacy te verhogen (Botella, Baños, Villa, Perpiñá, García-Palacios, 2000).

Korte inhoud 

In dit VR-programma kan de cliënt oefenen met verschillende gevreesde situaties, waaronder het opgesloten zitten in een WC of lift. Om deze oefeningen zo goed mogelijk te begeleiden worden in de stappen voor de hulpverlener uiteenlopende handvatten aangereikt hoe je het programma kunt inzetten. Er worden handvatten gegeven omtrent: de omgang met lichamelijke sensaties in de gevreesde situatie, het inzetten van gedragsexperimenten in VR en het trainen van aandacht. Voorafgaand aan deze instructies wordt er aandacht besteed aan wat claustrofobie is, de literatuur omtrent claustrofobie en VR-exposure en onze afwegingen voor dit programma.

Tijdsindicatie: 4 - 6 weken

START PROEFACCOUNT

Ben je benieuwd wat Therapieland voor jou kan betekenen? Heb je nog vragen?

Neem contact met ons op voor meer informatie of sluit een gratis proefabonnement af waarmee je een maand lang gebruik kunt maken van al onze diensten. Wij helpen je graag met het implementeren van Therapieland in jouw praktijk!