VR Alcoholverslaving

Doelgroep

Dit programma is bedoeld voor volwassenen met een alcoholprobleem. We spreken van een overmatig gebruik bij meer dan 14 standaardeenheden voor mannen en 7 standaardeenheden voor vrouwen per week (Jellinek, 2017). Als mensen last ervaren in het dagelijks functioneren of lichamelijke klachten ervaren door de invloed van alcohol, spreken we van een alcoholprobleem.

Basis

Het programma is opgezet in samenwerking met onderzoekers vanuit de Universiteit van Maastricht, ervaringsdeskundigen en experts op het gebied van deze problematiek. Daarnaast zijn de multidisciplinaire richtlijnen van het TRIMBOS Instituut, wetenschappelijke artikelen (o.a. Bordnick & Moyer) en de protocollaire behandelingen voor alcoholmisbruik & afhankelijk (Minner & Hoogduin, 2018) gebruikt voor de ontwikkeling.

Korte inhoud 

Het programma bestaat uit verschillende onderdelen, waaronder vragenlijsten, vaardigheden en exposure oefeningen. De eerste vragenlijst heeft als doel door middel van een aantal basisvragen de cliënt inzicht te geven over omgaan met moeilijke situaties en conflicten (stress veroorzakers). De tweede vragenlijst heeft als doel inzicht te krijgen in het alcoholgebruik en de derde vragenlijst gaat over het alcoholprobleem en de beheersing hiervan. Het volgende onderdeel bestaat uit psycho-educatie waar de cliënt bekend wordt gemaakt met een aantal vaardigheden die hij kan inzetten om met alcoholproblematiek om te gaan. Tot slot biedt het programma exposure aan, waar de cliënt aan de hand van Virtual Reality wordt blootgesteld aan triggers die het ongewenste gedrag kunnen oproepen en waar de cliënt samen met de hulpverlener alternatieve gedragingen voor kan bedenken.

Tijdsindicatie: 6 weken

START PROEFACCOUNT

Ben je benieuwd wat Therapieland voor jou kan betekenen? Heb je nog vragen?

Neem contact met ons op voor meer informatie of sluit een gratis proefabonnement af waarmee je een maand lang gebruik kunt maken van al onze diensten. Wij helpen je graag met het implementeren van Therapieland in jouw praktijk!