VR Agorafobie

Doelgroep

Dit programma is hoofdzakelijk bedoeld voor volwassenen en adolescenten met agorafobie. Indien er sprake is van middelenmisbruik wordt aanbevolen om, vanwege de sedatieve effecten van middelen, eerst het middelengebruik aan te pakken.

Basis

Het programma is gebaseerd op technieken uit de cognitieve gedragstherapie (CGT) en de protocollaire behandeling van een paniekstoornis (Keijsers, Van Minnen & Hoogduin, 2004). Een belangrijke toevoeging aan dit programma is de VR-exposure. Er is veel onderzoek (Morina, IJntema, Meyerbroker & Emmelkamp, 2015) dat laat zien dat dit een effectieve en efficiënte behandelmethode is.

Korte inhoud 

Dit programma is opgebouwd uit zes sessies. In de eerste sessie wordt uitleg gegeven over angst en agorafobie. De tweede sessie is gericht op bewustwording. De cliënt vult een vragenlijst in en krijgt uitleg over vermijdings- en veiligheidsgedrag. Ook starten in deze sessie de eerste exposure-oefeningen middels interoceptieve exposure. De derde sessie gaat over de rol van gedachten. In de vierde sessie krijgt de cliënt uitleg over VR en start deze vorm van exposure. Nadat deze sessie afgerond is, wordt er overgegaan op in vivo exposure. Het belang van het toetsen van de verwachtingen wordt door al deze sessies heen benadrukt. In de laatste sessie vult de cliënt de vragenlijst opnieuw in en stelt een terugvalpreventieplan op. Aan het programma is nog een extra sessie toegevoegd zodat de cliënt verder kan oefenen.

Tijdsindicatie: 8 weken

START PROEFACCOUNT

Ben je benieuwd wat Therapieland voor jou kan betekenen? Heb je nog vragen?

Neem contact met ons op voor meer informatie of sluit een gratis proefabonnement af waarmee je een maand lang gebruik kunt maken van al onze diensten. Wij helpen je graag met het implementeren van Therapieland in jouw praktijk!