Specifieke fobie

Doelgroep

Dit programma is bedoeld voor jongeren en volwassenen met een specifieke fobie of ernstige angstklachten gericht op een specifieke situatie, dier en/of voorwerp.

Basis

Dit programma is gebaseerd op de protocollaire behandeling voor een specifieke fobie van Keijsers, van Minnen en Hoogduin (2011). Deze bestaat uit psycho-educatie, doorbreken van vermijding en vluchtgedrag en (Cognitieve) Gedragstherapie door middel van exposure-oefeningen.

Korte inhoud

Er wordt gestart met psycho-educatie over angst, het alarmsysteem en vluchtgedrag. Daarna wordt er ingegaan op de specifieke fobie van de cliënt door middel van een angstthermometer, het onderzoeken van de catastrofale gedachten en het in kaart brengen van vlucht en vermijdingsgedrag. Vervolgens wordt exposure uitgelegd en wordt de cliënt begeleid om een angsthiërarchie in kaart te brengen. Goede begeleiding is vanaf deze stap erg belangrijk. De exposure wordt aan de hand van de opgestelde hiërarchie uitgevoerd.

START PROEFACCOUNT

Ben je benieuwd wat Therapieland voor jou kan betekenen? Heb je nog vragen?

Neem contact met ons op voor meer informatie of sluit een gratis proefabonnement af waarmee je een maand lang gebruik kunt maken van al onze diensten. Wij helpen je graag met het implementeren van Therapieland in jouw praktijk!