Communiceren

Doelgroep

Het programma is voor iedereen die graag beter wil communiceren en meer inzicht wil krijgen in eigen communicatiestijlen en ruis.

Basis

Dit programma is een onderdeel van de Positieve Gezondheid-modules. We hebben inspiratie gehaald uit de modellen van Lasswell (1952) en Shannon (1952). Lasswell is de grondlegger van ‘the basis transmission model’. Dit model werkt met vijf kernvragen om op een simpele manier communicatie te verhelderen: wie, wat, hoe, tegen wie en met welk effect. Shannon (1952) voegt aan dit model de begrippen ‘encodering’ en ‘decodering’ toe. Hierin wordt de vertaalslag gemaakt naar de interpretatie van de boodschap; het persoonlijke aspect wordt hier dus bij betrokken. De geraadpleegde modellen zijn afkomstig van voornamelijk grondleggers in de communicatiewetenschap. Remmerswaal (2015) geeft aan dat een combinatie van verschillende modellen het beste is, met als hoofdzaak dat duidelijk wordt dat zender en ontvanger in voortdurende interactie zijn.  

Korte inhoud

Cliënten starten met een sessie over hoe zij communiceren als zender. In dit onderdeel gaat het over factoren die een rol spelen in de wijze van communiceren en verschillende communicatiestijlen. Het tweede onderdeel gaat over de boodschap. Hierin wordt stilgestaan bij verbale en non-verbale communicatie, de verschillende communicatiekanalen en de context van communicatie. Het derde onderdeel gaat over de rol als ontvanger van de boodschap, hierin worden verschillende interpretatiefouten besproken. In de laatste sessie krijgt de cliënt praktische handvatten voor communicatie in moeilijke situaties.

START PROEFACCOUNT

Ben je benieuwd wat Therapieland voor jou kan betekenen? Heb je nog vragen?

Neem contact met ons op voor meer informatie of sluit een gratis proefabonnement af waarmee je een maand lang gebruik kunt maken van al onze diensten. Wij helpen je graag met het implementeren van Therapieland in jouw praktijk!